Skip to content Skip to footer

World Meningitis Day 2023

The race is on to defeat meningitis.

The World Health Organization’s Global Road Map to Defeat Meningitis by 2030 will improve prevention, diagnosis and treatment, disease monitoring, health advocacy, and support and aftercare, saving up to 200,000 lives annually and significantly reducing disabilities caused by meningitis.

Countries worldwide have committed to the vision of better prevention, diagnosis, treatment, disease monitoring, health advocacy, and support and aftercare.

With collective global action we can make this our reality by 2030.

But the clock is ticking. Let’s make every day to 2030 count – join the global movement demanding action to defeat meningitis.

There are plenty of ways to show your support this World Meningitis Day.

#DefeatMeningitis #WorldMeningitisDay

Två månader kvar till startskottet för World Meningitis Day kampanjen! Följ med på våra sociala medier Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

I dag den 5:e september drar vi i gång World Meningitis Day 2023 kampanjen och vi kommer varje dag fram tills den 5 oktober 2023 att dela information, berättelser och video på flera olika språk. Följ med på våra sociala medier Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn och dela gärna vidare så att denna viktiga information sprids till så många som möjligt.

Idén till Meningokockfonden väcktes när vår grundare Christine förlorade sin son Mathias (17 år) till meningokocker sommaren 2019 och inte hittade så mycket information om denna sjukdom på svenska, men däremot mycket information på engelska. För att hedra Mathias bestämde hon sig därför för att göra något åt detta och Meningokockfonden såg sitt officiella ljus i mars 2020.

Stiftelsens vision är att vi skall ha en ”värld fri från meningokocker och sepsis” samt ”att sprida information till allmänheten och besegra meningokocker och sepsis”. Det är ett långsiktigt jobb för att nå WHO:s 2030 mål som är att #defeatmeningitis, men tillsammans kan vi göra detta.

Meningokocker är en grupp med aggressiva bakterier som kan orsaka meningit (hjärnhinneinflammation) och sepsis (blodförgiftning). Båda sjukdomarna kan ha ett oerhört snabbt förlopp med ett kraftigt påverkat allmäntillstånd. Det är därför av yttersta vikt att känna till symptomen för att snabbt kunna få livräddande vård.

Symtom på meningokocker kan variera från person till person och kan lätt förväxlas med andra mindre allvarliga sjukdomar som influensa, förkylning eller till och med COVID. Se till att du känner till symptomen och sök hjälp om du känner att något är fel.

Hur kan du hjälpa till med att sprida information? Berätta din historia på ditt sätt – det finns inget mer kraftfullt än att berätta för andra om meningokocker:s fruktansvärda påverkan. Var en av de många personerna som delar sin berättelse i ”Meningitis: the voices of experience”, i stöd av WHO:s globala vägkarta för att besegra meningit före 2030.

Skicka din berättelse till oss på info@meningokockfonden.se.

– Når jeg tenker på Leonardo så er det hans fine brune øyne som kommer først opp i hodet mitt. Øyne man kunne drømme seg bort i. Han var et lite sjarmtroll som smittet glede over på alle rundt seg. Leonardo ble født på selveste 17. mai.

Leonardo var en 20 måneder gammel gutt som gikk fra å være frisk til å dø av hjernehinnebetennelse (meningitt) i løpet av få dager.

Läs berättelsen om Leonardo på https://meningokockfonden.se/leonardo/

DET ROLIGA MED ATT VARA UNG SKA INTE GÅ PÅ BEKOSTANDET FÖR RISKEN MED BAKTERIELL MENINGIT!

Skydda dig själv och dina vänner genom att undvika dela drinkar, aktivt eller passivt röka, kyssas med flera partners och håll avstånd vid trånga evenemang och boendeutrymmen.

Om du eller en vän känner dig extra krasslig efter en utekväll, är det viktigt att KÄNNA till tecknen och symtomen, så att du kan agera omedelbart genom att söka akut läkarvård.

Gabriella och Loui blev båda drabbade av hjärnhinneinflammation men med olika utfall. Gabriella överlevde och lever i dag ett liv med amputerade ben. Loui dog 6 månader gammal.

Om båda hade varit vaccinerad mot meningokocker eller känt till symptomen så hade förmodligen deras liv sett annorlunda ut i dag.

Läs deras berättelser https://meningokockfonden.se/loui-fredhage/ , https://meningokockfonden.se/gabriella/

I vårt grannland Norge informerar båda myndigheter (FHI), kommuner och skolor om meningokock vaccinet till ungdomar/unga vuxna, som är största riskgruppen. Så är det per i dag inte i Sverige och det kräver vi en ändring på!

Men lobbying mot politiker och myndigheter tar tid och behöver påtryck ifrån olika håll. Hjälp oss att få en förändring på detta i Sverige!

https://www.fhi.no/ss/hjernehinnebetennelse/vaksine-mot-smittsom-hjernehinnebetennelse/ungdom-bor-vurdere-a-vaksinere-seg-mot-smittsom-hjernehinnebetennelse/

Alla kan drabbas av bakteriell meningit, men i Sverige visar statistiken att tonåringar och unga vuxna är de deciderat största riskgrupperna.

Ca 1 av 10 som drabbas av bakteriell meningit dör och 1 av 5 får livslånga eftereffekter som hjärnskador, hörselnedsättning, organskada och amputation.

Sophie var 1 1/2 år, hon vakande på morgonen & sa att hon var törstig. Jag såg att det inte stod rätt till med henne, jag bar upp henne ur sängen, hon var slö och allt förvärrades så snabbt, hon började förlora medvetandet, jag knäppte försiktigt upp hennes lilla pyjamas, jag minns allt så detaljerat, jag såg att henne bål var blåprickig… Min man körde oss in till sjukhuset i Örebro, jag satt i baksätet med Sophie i mitt knä, jag minns alla gupp på vägen och hur Sophie bara tynade ifrån oss.

Läs hela berättelsen om Sophie och hennes syskon på https://meningokockfonden.se/sophie/

 

Effektiva vacciner är tillgängliga för att förebygga meningokocker, MenACWY + MenB. Varje meningokock vaccin ger barn och unga en chans att växa upp och leva ut sina drömmar och räddar liv nu och i framtiden 💜.

Meningokock vaccination är inte på det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige, men förebygg det förebyggbara genom att vaccinera ditt barn mot meningokocker i dag! Det är en billig livförsäkring.

Den globala färdplanen ”Defeat Meningitis by 2030” beskriver en heltäckande vision för att bekämpa meningit, förankrad av tre ambitiösa – men ändå uppnåbara – visionära mål.

Läs mer på: https://bit.ly/2Xzh2fG

  • 1 av 10 som drabbas av bakteriell meningit dör – globalt över 230 000 per år.
  • 1 av 5 som överlever får livslånga eftereffekter som hjärnskador, hörselnedsättning, organskador och amputation.
  • Utöver detta lider många av depression och ångest, vanliga psykologiska effekter av hjärnhinneinflammation, något som kostar samhället enorma summar varje år i förlorad produktivitet.
  • Meningit är en känslomässigt förödande sjukdom som drabbar många under hela livet.

Meningokocker har ingen åldersgräns och inte alla som drabbas får allvarliga efterverkningar vilket lilla Chanelle är ett exempel på. Med rätt och snabb läkarvård vill de flesta som drabbas, precis som Chanelle, inte få några synliga efterverkningar. Men även med snabb diagnos och behandling kommer ca. 10% av patienterna med bakteriell meningit att dö inom 24 till 48 timmar efter att symptomen visar sig.

Symtom på meningokocker kan lätt förväxlas med influensa eller förkylning.  Se till att du känner till symptomen och sök hjälp om du känner att något är fel.

Läs berättelsen om Chanelle https://meningokockfonden.se/chanelle-hallo-2/ .

Det är en kapplöpning mot tiden att genomföra en global färdplan till 2030 som dramatiskt kommer att förbättra förebyggande, diagnos och behandling, sjukdomsövervakning, hälsoförespråkande och stöd och eftervård.

Låt oss tillsammans höja våra röster på World Meningitis Day den 5:e oktober för att stödja dess mål, så vi kan besegra en fruktansvärd, men till stor del vaccinförebyggbar infektion.

Vi kan alla göra lite för att nå WHO:s 2030 mål om att #defeatmeningitis. Men vi kan inte göra det utan eran hjälp. Forskning och spridning av information kostar pengar. Vid att ge ett litet bidrag till Meningokockfonden eller köpa t.ex. ett armband på vår webbutik https://meningokockfonden.se/shop/ så kan du vara med att visa ditt stöd.

Ge ditt bidrag i dag och beställ samtidigt ditt GRATIS exemplar av vårt informationsmaterial.

“Våren 2023 firar jag 50 år för andra gången. Våren 1973 var jag fyra år gammal, och hade turen att få rätt vård i rätt tid. Jag hade kollapsat plötsligt, från ena timmen till den andra med hög feber och var närmast medvetslös när jag lades in på sjukhuset i Norrköping.

 

Läkaren som beslutade om vårdinsatsen för mig den gången heter dr. Stenhammar och jag tror att det var hans snabba insats den vårdagen 1973 som gjorde skillnaden – 50 års skillnad – för just mig.”

Läs berättelsen om Louise på https://meningokockfonden.se/louise/

De flesta som får hjärnhinneinflammation återhämtar sig helt, men det kan ta lång tid. Ca 20% av de som drabbas kan uppleva en rad olika efterverkningar, som kan variera från milda till mer allvarliga och invalidiserande som t.ex. amputation. 80% blir dock friska utan att uppleva efterverkningar alls.

www.meningokockfonden.se/category/fakta/efter-verkningar/

Moa var en aktiv tjej som trots sin unga ålder hade haft många öroninflammationer. Men när hon fick öroninflammation sista gången blev det med fatalt utfall. Moa fick öroninflammation som slutade med bakteriell hjärninflammation, hjärnhinneinflammation och sepsis och lärkarna kunde inte rädda henne. Moa blev bara 8 år.

Läs berättelsen om Moa på https://meningokockfonden.se/moa-engelbrekt/ .

Influensa eller meningokocker? Skulle du veta skillnaden?

Meningokocker är som influensa ofta mera utbredd under vinterhalvåret och symptomen kan ofta förväxlas. Meningokocker kan ha ett mycket snabbt förlopp och dödligheten är hög utan ett tidigt erkännande och snabb behandling som kan rädda liv.

”Jag var 15 år gammal när jag drabbades av meningit B och sepsis och överlevde eftersom min skolgranne hade haft meningit och skolan informerade mina föräldrar att agera snabbt.

30 år har gått och så lite har hänt, de flesta föräldrar känner inte till sjukdomen och som förälder var jag inte medveten om att det finns vacciner mot de flesta meningitbakterier.”

Läs berättelsen om Soazig på https://meningokockfonden.se/soazigs-story-of-meningitis/ .

Utslag på kroppen kan vara meningokocker. Men får du alltid ett utslag vid meningokockinfektion? Nej, inte alla får utslag.

Vänta inte på att de karaktäristiska utslagen skall uppkomma – då kan det redan vara för sent.

Att känna till glastestet kan rädda liv.

Monikas stora dröm här i livet är att bli musikjournalist. Att skriva om dom där stora banden som hon älskar, Metallica, Guns n Roses, Bon Jovi. Tyvärr drabbades hon av meningokocker och sepsis och dog den 20:e december 1995. Fyra dagar före jul. Aldrig har julen blivit sig lik efter det.

Läs berättelsen om Monika på https://meningokockfonden.se/monika/

I dag är det 1 vecka kvar till World Meningitis Day 2023. Var med oss på slutspurten av årets kampanj mot denna viktiga dag.

”23 december 2019 var jag och min man hos vänner och skulle ha uppesittarkväll, sen fick jag plötsligt frossa så jag satt och skakade. Blev stel i kroppen. Väl hemma tog jag tempen som var 39.9°.” Så börjar Madeleine sin berättelse när hon drabbades av meningokocker, gravid i 7:e månad.

Läs berättelsen om Madeleine https://meningokockfonden.se/madeleine-eriksson/  .

På ett eller annat sätt kan vi alla avsluta meningen ”Om jag hade vetat då vad jag vet nu …”. Och vi är många som skulle ha agerat annorlunda om vi hade kunde skruvat klockan tillbaka till just den tidpunkten.

Lyssna på gripande personliga berättelser ifrån människor som drabbats av hjärnhinneinflammation.

En av de allvarligaste efterverkningar man kan få av meningokocksepsis är amputation vilket var det som hände Viktor i 2022 när han drabbades. Från att ha varit en aktiv spelglad karatekille är kan i dag kvadrupel amputerad.

Han är fortfarande spelglad, har precis tagit körkort för bil, fast bestämt att göra klart sin utbildning och ta upp karate igen. Inget är omöjligt enligt Viktor bara man bestämmer sig för att klara det, en riktig skön inställning.

Följ Viktor på Instagram @viktors_journey.meningitis.

 

“Jag tror jag fått Corona, jag går och lägger mig”. Mamma börjar med att skälla ut mig för att jag inte varit försiktig nog under dessa Corona-tider, men när hon hör hur jag darrar och tappar andan på andra sidan dörren ändras stämman i hennes röst. Hon kommer in i rummet helt förtvivlad. När hon frågar hur det är får jag bara ur mig ett fåtal ord, “jag känner inte mina ben”. Det var början på 48 dramatiska timmar och läkarnas kamp emot klockan för att rädda Marcus Romedahl sitt liv.

Läs Marcus sin berättelse på https://meningokockfonden.se/marcus/ .

Har du fått alla nödvändiga vacciner? Meningit kan drabba vem som helst när som helst. Var noga med att kolla med din läkare för att se om du är uppdaterad med dina vacciner och hjälp till #DefeatMeningitis till 2030.

Läs mera på vår hemsida www.meningokockfonden.se/category/fakta/vaccination/  .

.

Att förlora ett barn till en förebyggbar sjukdom ska aldrig hända! Ja det är det kristallklara meddelandet från Christine Bennborn som förlorade sin son Mathias sin son i 2019 och bestämde sig för att detta inte får hända igen.

Läs om Mathias på https://meningokockfonden.se/mathias/ eller lyssna på hennes berättelse.

😠 MYT ➡ Bakteriell meningit är inte allvarligt.
😌 FAKTA ➡ Fel. 1 av 10 personer som får bakteriell meningit dör. Ca 20% av de som överlever får långvariga och allvarliga efterverkningar.
Bakteriell meningit kan förebyggas med vaccination.

”Nicke föddes den 9 september 2000, en stor, glad och frisk kille som i princip hade ett leende på sina läppar från den dagen…

8 månader senare, den 19 maj 2001 fick han feber på eftermiddagen… en feber som bara steg trots upprepade doser Alvedon och Ipren. Jag ringde sjukvårdsupplysningen, men de sa avvakta och fortsätt med febernedsättande, och det gjorde vi…men vid midnatt så var febern uppe i nästan 42 grader, så jag och Nicke satte oss i bilen och åkte in till Akuten på Falu lasarett.”

Läs hela berättelsen om Nicke på https://meningokockfonden.se/niclas-soderstrom/

Var du än är i världen, välj något att lysa upp kl. 20.30 i dag lokal tid, ta en bild och dela den på sociala medier med #WorldMeningitisDay för att visa ditt stöd. Till minne av alla som har förlorat sitt liv eller fått sitt liv förändrat för alltid på grund av meningit, men också för målen i WHO:s globala färdplan för att besegra meningit före 2030 och. Hjälp oss att lysa vägen dit.

I dag är det World Meningitis Day där vi gemensamt över hela världen går ut och sprider information om meningokocker / hjärnhinneinflammation. Nu när #WorldMeningitisDay2023 går mot sitt slut vill vi passa på tacka alla våra följare för att ni har delat våra viktiga meddelanden under kampanjen.

Vi avslutar med en video där vår grundare Christine Bennborn ger sitt avslutande tal på varför det är viktigt att alla är med Race to #DefeatMeningitis.

Best Choice for Creatives
This Pop-up Is Included in the Theme
Purchase Now