Skip to content Skip to footer

Amanda

Amanda Olsson

Mitt namn är Alicia Olsson, jag kommer från en liten by utanför Malmö som heter Vellinge. Den 12 september 2009 raserades hela min värld, min storasyster föll ihop på golvet på våran övervåning på grund av, vad vi i familjen trodde, en rejäl influensa. Min mamma som då var hemma med min syster ringde direkt SOS och ambulans förde henne med ilfart till universitetssjukhuset i Lund, hon akutopererades men hennes liv gick tyvärr inte att rädda. Detta gick endast på bara några timmar från det att Amanda, som min storasyster hette, mådde helt okej tills det att hon fick somna in fint med nära och kära runt omkring. 

Mina föräldrar och jag var i stor chock och vi fick då för första gången höra talas om meningokocker bakterien. Hjärnhinneinflammation var den sjukdomen som min storasyster drabbades av och miste livet som 16-åring. Min storasyster var en populär tjej! Sportintresserad, älskade fotboll, spelade i byns klubb sedan 5-års ålder Vellinge IF. Hon hade även en blogg som följdes av många, alla ville vara hennes vän och hon var också vän med alla. I en liten by som Vellinge så finns det alltid några/någon som utmärker sig lite extra och det var Amanda, alltid så glad och positiv men även envis mot samhällets orättvisor. Så Amandas bortgång gjorde också så att hela byn samlades, det var fina ceremonier både på Vellinge IF idrottsplats och även på hennes gymnasieskola Sundsgymnasiet. Inte minst i vårt hem blev en samlingspunkt för många av hennes vänner, många av vännerna hade vi hennes familj träffat innan men även många vi inte träffat tidigare kom förbi för att dela deras fina minnen som de hade med henne, vilket vi uppskattade väldigt mycket och insåg då att hela byn sörjer med oss. 
 
Som en naturlig reaktion beskyllde vi oss själva, kunde vi stoppa eller förhindra detta? Borde vi ha upptäckt detta tidigare att det inte ”bara” var en influensa? Varför sökte vi inte upp läkare? Alla dessa tankar och frågor som vi absolut inte skulle skuldsätta oss med. Nu när jag blivit vuxen så växer en ilska fram bakom ångest känslorna från dessa tankar, att denna hemska sjukdom inte är eller var uppmärksammad som den borde vara. Hur kan en så pass aggressiv och svårupptäckt sjukdom vara så lite uppmärksammad och hur kan det pratas så lite om den.
 
När Amanda gick bort så öppnade vi hennes familj tillsammans med Vellinge IF, en fond i Amandas namn, vi har nu bestämt oss för att skänka pengarna från denna fond till er Meningokockfonden. Vi vill bidra till det fantastiska arbete ni gör med att informera, uppmärksamma allmänheten och hjälpa till att driva forskningen framåt. Att vi förhoppningsvis någon gång i framtiden lever i en värld där ingen familj behöver gå igenom det vi gick genom den 12 september 2009. Vi kommer att göra en donation via er hemsida på 8000:-, men vi ville informera och tacka er för ert arbete med detta mail!
 
Med varma hälsningar Alicia, Mamma Camilla, Pappa Patrik och Lillebror Måns.
 

Meningokockfonden tackar för den generösa donationen till minne av Amanda!

Best Choice for Creatives
This Pop-up Is Included in the Theme
Purchase Now