Skip to content Skip to footer

World Meningitis Day 2024

United in the race to defeat meningitis.

Meningitis can affect anyone, anywhere, at any time. Every year since 2009, a global community of people affected by meningitis has come together to mark World Meningitis Day. Founded by the Confederation of Meningitis Organisations (CoMO), which is now a part of Meningitis Research Foundation, our aim is to spread life-saving awareness and ensure no one learns about it for the first time when they are seriously ill in hospital with meningitis.

​Join us and let’s defeat meningitis together.

WHOs Road Map to defeat meningitis 2030

I perioden 5. september till 5 oktober kommer vi uppdatera sidan med det som vi lägger ut på sociala medier under den samma perioden.

I dag drar vi i gång World Meningitis Day 2024 kampanjen och vi kommer varje dag fram tills den 5 oktober 2024 att dela information, berättelser och video på flera olika språk. Följ med på våra sociala medier Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn och dela gärna vidare så att denna viktiga information sprids till så många som möjligt.

Idén till Meningokockfonden väcktes när vår grundare Christine förlorade sin son Mathias (17 år) till meningokocker sommaren 2019 och inte hittade så mycket information om denna sjukdom på svenska, men däremot mycket information på engelska. För att hedra Mathias bestämde hon sig därför för att göra något åt detta och Meningokockfonden såg sitt officiella ljus i mars 2020.

Stiftelsens vision är att vi skall ha en ”värld fri från meningokocker och sepsis” samt ”att sprida information till allmänheten och besegra meningokocker och sepsis”. Det är ett långsiktigt jobb för att nå WHO:s 2030 mål som är att #defeatmeningitis, men tillsammans kan vi göra detta.

Meningokocker är en grupp med aggressiva bakterier som kan orsaka meningit (hjärnhinneinflammation) och sepsis (blodförgiftning). Båda sjukdomarna kan ha ett oerhört snabbt förlopp med ett kraftigt påverkat allmäntillstånd. Det är därför av yttersta vikt att känna till symptomen för att snabbt kunna få livräddande vård.

Symtom på meningokocker kan variera från person till person och kan lätt förväxlas med andra mindre allvarliga sjukdomar som influensa, förkylning eller till och med COVID. Se till att du känner till symptomen och sök hjälp om du känner att något är fel.

#DefeatMeningitis #WorldMeningitisDay #meningokockfonden #beatmeningitis

Hur kan du hjälpa till med att sprida information? Berätta din historia på ditt sätt – det finns inget mer kraftfullt än att berätta för andra om meningokocker:s fruktansvärda påverkan. Var en av de många personerna som delar sin berättelse i ”Meningitis: the voices of experience”, i stöd av WHO:s globala vägkarta för att besegra meningit före 2030.

Skicka din berättelse till oss på info@meningokockfonden.se. Och lär dig mera om meningokocker på www.meningokockfonden.se

“Det var sommaren 1982, jag 19 år. Just den natten hos mina föräldrar blev jag jättedålig på natten, kräktes, stel nacke med hög feber. Pappa ringde till jourhavande sköterska.

Strax därefter kom ambulansen och de tog in mig till Karlshamns lasarett.”

Läs berättelsen om Anette på https://meningokockfonden.se/anette/

– Når jeg tenker på Leonardo så er det hans fine brune øyne som kommer først opp i hodet mitt. Øyne man kunne drømme seg bort i. Han var et lite sjarmtroll som smittet glede over på alle rundt seg. Leonardo ble født på selveste 17. mai.

Leonardo var en 20 måneder gammel gutt som gikk fra å være frisk til å dø av hjernehinnebetennelse (meningitt) i løpet av få dager.

Läs berättelsen om Leonardo på https://meningokockfonden.se/leonardo/

Det är en vanlig missuppfattning att meningokocker bara drabbar spädbarn. I själva verket kan det drabba vem som helst när som helst i livet precis som det gjorde med Mathias.
 
”Jag har vaccinerat Mathias lillebror mot meningokocker för säkerhets skull. Precis som att använda bilbälte inte ger dig en garanti för att någon inte kommer att krascha in i dig så ger det dig åtminstone en bättre chans att överleva. Vad är ditt val?
-Christine Bennborn”

DET ROLIGA MED ATT VARA UNG SKA INTE GÅ PÅ BEKOSTANDET FÖR RISKEN MED BAKTERIELL MENINGIT!

Skydda dig själv och dina vänner genom att undvika dela drinkar, aktivt eller passivt röka, kyssas med flera partners och håll avstånd vid trånga evenemang och boendeutrymmen.

Om du eller en vän känner dig extra krasslig efter en utekväll, är det viktigt att KÄNNA till tecknen och symtomen, så att du kan agera omedelbart genom att söka akut läkarvård.

Min son Linus fick bakteriell meningit när han var runt 3,5 och första symptomen för honom var undertemp och klagade på att han mådde ”konstigt”.

Hans kvicktänkta extramamma såg till att han kom till akuten direkt och först morgonen efter kom nackstelheten. Då hade de redan påbörjat behandlingen 8 h tidigare och han klarade sig.

Läs berättelsen om Linus på https://meningokockfonden.se/linus-kilbrandt-liden/

Gabriella och Loui blev båda drabbade av hjärnhinneinflammation men med olika utfall. Gabriella överlevde och lever i dag ett liv med amputerade ben. Loui dog 6 månader gammal.

Om båda hade varit vaccinerad mot meningokocker eller känt till symptomen så hade förmodligen deras liv sett annorlunda ut i dag.

Läs deras berättelser https://meningokockfonden.se/loui-fredhage/ , https://meningokockfonden.se/gabriella/

I vårt grannland Norge informerar båda myndigheter (FHI), kommuner och skolor om meningokock vaccinet till ungdomar/unga vuxna, som är största riskgruppen. Så är det per i dag inte i Sverige och det kräver vi en ändring på!

Men lobbying mot politiker och myndigheter tar tid och behöver påtryck ifrån olika håll. Hjälp oss att få en förändring på detta i Sverige!

https://www.fhi.no/ss/hjernehinnebetennelse/vaksine-mot-smittsom-hjernehinnebetennelse/ungdom-bor-vurdere-a-vaksinere-seg-mot-smittsom-hjernehinnebetennelse/

«Jeg var en aktiv 16 åring som trente mye og konkurrerte i langrenn. Hverdagen bestod av skolearbeid, kvelds jobb, kjæresten/venner og trening. Jeg hadde trent på mandag & tirsdag og jobbet på onsdag etter skolen. Det var torsdag 21 Mai 1981 og etter skole dagen var jeg en kvikk tur i Sandvika med faren min. I fire tiden møtte jeg kjæresten for å spille litt basketball og vi hadde planer om å være sammen på kvelden men etter en kort stund på basketball banen følte jeg meg veldig sliten og slapp og bestemte meg for å dra hjem for å hvile litt.»

Läs hela berättelsen om Tove-Lise på https://meningokockfonden.se/tove-lise/

Alla kan drabbas av bakteriell meningit, men i Sverige visar statistiken att tonåringar och unga vuxna är de deciderat största riskgrupperna.

Ca 1 av 6 som drabbas av bakteriell meningit dör och 1 av 5 får livslånga eftereffekter som hjärnskador, hörselnedsättning, organskada och amputation.

“Den 12 september 2009 raserades hela min värld, min storasyster föll ihop på golvet på våran övervåning på grund av, vad vi i familjen trodde, en rejäl influensa. Min mamma som då var hemma ringde direkt SOS och ambulans förde henne med ilfart till universitets-sjukhuset i Lund, men hennes liv gick tyvärr inte att rädda.”

Läs berättelsen om Amanda på https://meningokockfonden.se/amanda/

Sophie var 1 1/2 år, hon vakande på morgonen & sa att hon var törstig. Jag såg att det inte stod rätt till med henne, jag bar upp henne ur sängen, hon var slö och allt förvärrades så snabbt, hon började förlora medvetandet, jag knäppte försiktigt upp hennes lilla pyjamas, jag minns allt så detaljerat, jag såg att henne bål var blåprickig… Min man körde oss in till sjukhuset i Örebro, jag satt i baksätet med Sophie i mitt knä, jag minns alla gupp på vägen och hur Sophie bara tynade ifrån oss.

Läs hela berättelsen om Sophie och hennes syskon på https://meningokockfonden.se/sophie/

Effektiva vacciner är tillgängliga för att förebygga meningokocker, MenACWY + MenB. Varje meningokock vaccin ger barn och unga en chans att växa upp och leva ut sina drömmar och räddar liv nu och i framtiden 💜.

Meningokock vaccination är inte på det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige, men förebygg det förebyggbara genom att vaccinera ditt barn mot meningokocker i dag! Det är en billig livförsäkring.

Den globala färdplanen ”Defeat Meningitis by 2030” beskriver en heltäckande vision för att bekämpa meningit, förankrad av tre ambitiösa – men ändå uppnåbara – visionära mål.

Läs mer på: https://bit.ly/2Xzh2fG

  • 1 av 10 som drabbas av bakteriell meningit dör – globalt över 250 000 per år.
  • 1 av 5 som överlever får livslånga eftereffekter som hjärnskador, hörselnedsättning, organskador och amputation.
  • Utöver detta lider många av depression och ångest, vanliga psykologiska effekter av hjärnhinneinflammation, något som kostar samhället enorma summar varje år i förlorad produktivitet.
  • Meningit är en känslomässigt förödande sjukdom som drabbar många under hela livet.

Meningokocker har ingen åldersgräns och inte alla som drabbas får allvarliga efterverkningar vilket lilla Chanelle är ett exempel på. Med rätt och snabb läkarvård vill de flesta som drabbas, precis som Chanelle, inte få några synliga efterverkningar. Men även med snabb diagnos och behandling kommer ca. 10% av patienterna med bakteriell meningit att dö inom 24 till 48 timmar efter att symptomen visar sig.

Symtom på meningokocker kan lätt förväxlas med influensa eller förkylning.  Se till att du känner till symptomen och sök hjälp om du känner att något är fel.

Läs berättelsen om Chanelle https://meningokockfonden.se/chanelle-hallo-2/ .

Best Choice for Creatives
This Pop-up Is Included in the Theme
Purchase Now