Skip to content Skip to footer

SVT nyheter: Barninfektionsläkare – Här är tecknen på livshotande sjukdomen

De första symptomen på den livshotande sjukdomen som ledde till att 5-åriga Gabriella Eser i Södertälje fick amputera bägge sina ben, kan vara svåra att skilja från influensa. Barninfektionsläkaren Olof Hertting på Karolinska universitetssjukhuset, berättar när hög feber kan vara tecken på sjukdomen.

Jenny Esers dotter Gabriella svävade mellan liv och död efter att hon fått aggressiv hjärnhinneinflammation och blodförgiftning, så kallad meningokoksepsis. Och det hela började med hög feber som inte gick över. Gabriella fick rådet att vila, men när det växte stora blåmärken på dotterns kropp förstod föräldrarna att det inte var normalt.

För att överleva amputerades Gabriellas bägge underben. Om föräldrarna hade uppsökt vård senare hade det kunnat sluta värre. Därför vill de nu varna andra föräldrar.

– Det är viktigt att ta hög feber på allvar. Åk hellre in till sjukhuset en gång för mycket. Vi vill inte att någon ska få uppleva samma mardröm som oss, säger Jenny Eser. 

– Sjukdomsförloppet är dramatisk, berättar barninfektionsläkaren Olof Hertting på Karolinska universitetssjukhuset. Han var en av läkarna som var med och behandlade Gabriella. Han säger att det som läkare är svårt att identifiera svårt sjuka barn som först söker vård för enbart hög feber. 

I klippet här berättar han om tecknet föräldrar bör vara vaksamma mot när barn har hög feber.

Blåmärken som växer på kroppen i samband med hög feber kan vara tecken på den livshotande sjukdomen meningokoksepsis. På Gabriella Eser var förloppet dramatiskt.

Best Choice for Creatives
This Pop-up Is Included in the Theme
Purchase Now